Dierenambulance NW Veluwe

Dieren Info

Op de volgende pagina’s kunt u terecht voor informatie en veel gestelde vragen over een aantal dieren die wij tegen komen.

 

De Kat

De kat is in Nederland een gewaardeerd huisdier.

Het aantal katten in Nederland ligt tussen 3,6 miljoen en 4,7 miljoen. Dit zijn ruim 3 miljoen huiskatten, een half miljoen zwerfkatten en 135.000 tot 1.2 miljoen verwilderde katten in het buitengebied.

Katten zijn relatief makkelijk te houden dieren die voor veel mensen geschikt kunnen zijn als huisdier. Het is wel belangrijk om bij de aanschaf van een kat weloverwogen te werk te gaan. Door een juiste keuze bij een goed aanschafadres kunt u veel problemen voorkomen.

Huiskatten zorgen bij veel eigenaren voor bijvoorbeeld gezelschap of ongediertebestrijding. De kat is samen met de postduif het enige gehouden dier in Nederland dat vrij rond mag bewegen. Dit geeft het dier veel bewegingsvrijheid, maar een keerzijde is dat huiskatten kunnen kwijtraken en gaan zwerven. Ook jagen loslopende huiskatten en zwerfkatten op o.a. vogels, kunnen ze ziekten verspreiden en zorgen ze voor geluidsoverlast of poepen in de tuin.

Jaarlijks raken tienduizenden katten hun thuis kwijt, omdat ze verdwalen, worden gedumpt of omdat er door omstandigheden niet meer voor ze kan worden gezorgd.

Dierenambulance Noord-West Veluwe

Hulp voor katten in nood

De dierenambulance is er om eerste hulp te verlenen aan gewonde en zieke dieren en het vervoeren van zieke of gewonde dieren naar de dichtstbijzijnde dierenarts of kliniek.

Bij een kat die rondzwerft of vermist is geven wij het eerste advies dit aan te melden bij Amivedi, rond te vragen in de buurt en een melding via de sociale media te doen.

Vaak woont de kat in de buurt en gaat hij ook regelmatig naar huis. Mocht een dier langere tijd rond blijven zwerven zullen wij ter plaatse gaan om te onderzoeken of de kat herenigt kan worden met de eigenaar

Tips om te voorkomen dat je kat gaat zwerven.

  • Laat je kat chippen en registreren, hierdoor kan je verloren geraakte kat altijd weer naar jou teruggebracht worden.
  • Doe je kat een veilig, duidelijk zichtbaar halsbandje om, hierdoor voorkom je dat je kat voor een zwerfkat wordt aangezien.
  • Meld vermissing van je kat (of een gevonden kat) bij amivedi.nl, hierdoor vergroot je de kans dat je kat snel teruggevonden wordt.
  • Laat je kat ‘helpen’, hierdoor voorkom je (ongewenste) nestjes. Dat geldt zowel voor poezen als voor katers.

Dierenopvangcentrum de Ark

Opvang van katten

Zieke en verzakte katten die worden opgehaald door de dierenambulance zullen indien nodig eerst gezien worden door een dierenarts en daarna opgevangen worden bij Dierencentrum de Ark. Katten krijgen daar hun nodige medische behandeling en vaccinaties. Mocht er na twee weken geen eigenaar gevonden zijn dan wordt er na hun quarantaine periode een nieuw thuis voor ze gezocht.

Als je om welke reden dan ook geen passend thuis voor je kat kan bieden, kun je contact met ons opnemen. Wij nemen in principe dieren aan uit ons verzorgingsgebied en altijd na grondig overleg.

Wij begrijpen dat afstand doen van een geliefd huisdier een moeilijke beslissing kan zijn en willen je daarom goed ondersteunen bij dit proces. Een medewerker zal na ontvangst van het formulier contact met je opnemen.

De situatie en omstandigheden die tot deze aanvraag hebben geleid, alsmede informatie over het dier (zowel gezondheid als gedrag), worden uitgebreid besproken. In sommige gevallen kunnen wij nuttige tips bieden waardoor afstand doen niet meer de enige oplossing hoeft te zijn. Mocht dat toch de vraag blijven, zullen wij bekijken of het dier bij ons kan worden opgenomen.

Je kunt erop vertrouwen dat je huisdier bij ons in goede handen is. Wij zorgen met een vast team van gediplomeerde medewerkers voor een veilige leefomgeving en doen ons uiterste best om je hond of kat zo passend mogelijk te herplaatsen.

Voor uitgebreide informatie voor het aanschaffen en houden van een kat verwijzen door naar LICG.nl